Schneeexperte Publikationen Kälteexperte Sternschnuppenjagd

Damüls - the snow-richest village of the world
(Kommentaar: wintersport.blog.nl)

Begin 2006 werd het Oostenrijkse Damüls door een Duitse journalist uitgeroepen tot het sneeuwrijkste dorp ter wereld! We hebben het onderzoek bekeken met de belangrijkste conclusies.

9,30m sneeuw, die hoeveelheid valt er 's winters gemiddeld in Damüls! Meer dan in welk dorp dan ook ter wereld. Dat is de conclusie van de Nürnbergse journalist en weeramateur Reinhardt Wurzel. Gehanteerd werd een meetreeks van minimaal 5 jaar waarin de neerslag volgens officiële standaarden is gemeten. Daarmee neemt Damüls dus de koppositie in, vóór het nabijgelegen Schröcken (6% minder sneeuw) en het Zwitserse Braunwald (-10%).

Je voelt wel aan dat deze uitroeping al snel discussies in de hand werkt. Om harde uitspraken te kunnen doen ging Reinhardt Wurzel weergegevens na van dorpen over de hele wereld. Tegelijkertijd heeft hij criteria vastgesteld waaraan een plaats moet voldoen. Zo moet het meetpunt zelf aan strikte eisen voldoen.

Een ander criterium is dat het meetpunt maximaal 500m verwijderd mag zijn van het laatste gebouw van een als dorp gedefinieerde nederzetting. Een dorp is een nederzetting van minimaal 9 woonhuizen met meer dan 29 inwoners, inclusief voorzieningen als een kerk of school. Bovendien geldt dat het meetpunt niet meer dan 50m hoger mag liggen dan het dorp. Zou dit niet gelden, dan zouden meetpunten in Stuben of Schröcken bijvoorbeeld hoger scoren. Ook hooggelegen skioorden als Val Thorens vallen hiermee dus af.

De sneeuwrijkste plaats op aarde is trouwens Mount Baker (VS) waar een onwaarschijnlijke 29 meter verse sneeuw valt elk jaar! Alleen is dit een berg en geen dorp.

 

Ik heb de indruk dat de journalist zijn huiswerk vrij goed gedaan heeft, vooral omdat hij strikte criteria heeft gehanteerd. Van de andere kant is natuurlijk niet elk dorp voorzien van de door Wurzel vereiste meetapparatuur, en is het onderzoek daardoor onmogelijk uitputtend voor de hele aardbol. En intussen hebben andere zogenaamde 'schneelochs' ook al van zich laten horen. Het toerismeburo van Stuben am Arlberg suggereerde zelfs dat de uitroeping door Damüls 'gekocht' zou zijn.

Hoe dan ook, een nieuw toekomstig onderzoek zou weleens een stuk minder neutraal kunnen uitvallen dan dit. Vóór 2006 was er immers nog geen sprake van een wedloop voor het meest sneeuwzekere dorp, dat lijkt het nu intussen wel te zijn geworden voor de toeristenburo's.

Zum Seitenanfang